Miquel Carreras
Elements d'història de Sabadell
Ajuntament de Sabadell
1932

"Però fent costat als Montcades veurem sempre altres dues famílies nobiliàries i així l'any 1163 que és el primer en què apareix Guillem Ramon Dapifer de Montcada trobem que va unit amb Guerau de Jorba i Pere de Sentmenat. Es presenten conjuntes aquestes tres famílies perquè posseeixen per indivís, o sigui totes tres ensems, unes grans partides de terreny que per tal raó s'anomenava l'Alou dels Tres Senyors. Hom coneixia l'aplec de les tres famílies amb el nom dels Tres Senyors de la Vila de Sabadell." (p. 81-82)

"L'any 1160 Pere, senyor de Sentmenat, va cedir una casa que tenia, amb arcades o porxo davant, a un tal Llobet i sa esposa, casa que estava situada entre el carrer del Pedregar i el carreró de Salvany. L'any 1180 els Tres Senyors de la vila establien una casa a la cantonada del camí de Caldes i el de Manresa (que amb el temps havia d'ésser carrer de Capsavila i Raval de dins, més ençà)." (p. 91-92)

"Sobre les altres famílies que amb ella formaven el conjunt dels Tres Senyors cal dir que els Jorba abans de l'any 1237 van ésser substituïts pels Cardona i que es van mantenir els senyors de Sentmenat." (p.101)

"I respecte a les dues famílies que amb ella poseïen l'alou dels Tres Senyors ha de saber-se que els Sentmenat van continuar i que els Cardones, ja abans de l'any 1301 foren substituïts per Garxi de Pera qui sembla ésser senyor del castell de Gallifa." (p. 122)

"Canviaren molt les antigues senyories menors -despullades, com sabem, de jurisdicció i reduïdes, només, a drets sobre la terra- de forma que, en acabar la centúria [segle XVII], sols restava, de les antigues, la casa dels Sentmenat." (p. 231)

Josep Baqués
Robert Baró
Gent nostra als carrers de Sabadell
1995

"Sentmenat

Antic llinatge català original del castell de Sentmenat, del qual prengué el nom. Formava part dels Tres Senyors des de mitjan segle XII. El 1163 ja apareix el noms dels Sentmenat al costat dels Montcada i dels Jorba. Eren els principals feudataris dels Montcada. Els batlles eren els encarregats de cobrar els rèdits que pertocaven als Sentmenat. Foren batlles dels Sentmenat, entre d'altres, Pere Joan de Sant Llorenç, Ferrer de Puigoriguer, Pere d'Oriac i Simó Vila. Al segle XIV continuaven essent uns dels Tres Senyors. A finals del segle XVI era l'única senyoria menor que restava."